Η Ακαδημία ΣΟΝΚ της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (που ονομαζόταν παλαιότερα Μουσικό Εργαστήρι) ιδρύθηκε στις αρχές του 1990 με στόχο να εκπληρώσει την άμεση ανάγκη των νεαρών μουσικών για εκπαίδευση λόγω της έλλειψης μουσικής εκπαίδευσης από το κράτος. Αρχικά είχε διοργανωθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την υποστήριξη και ενός μη κυβερνητικού οργανισμού, το Ταμείο Μουσική και Καλών Τεχνών. Μερικά χρόνια αργότερα, η διοίκηση και τα οικονομικά του εργαστηρίου τα ανέλαβαν ολοκληρωτικά οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και από το 2007 πέρασε, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στα χέρια του νέο-ιδρυθέντος Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.
Επιλεγμένοι υποψήφιοι οι οποίοι βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία για ξεκινήσουν (ή να αναπτύξουν περαιτέρω) τη μάθησή τους σε κάποιο όργανο, μετά από προκαταρκτικές συνεντεύξεις, αποκτούν υποτροφία στην Ακαδημία ΣΟΝΚ και διδάσκονται από έμπειρους και υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτές.
Οι δραστηριότητες της Ακαδημίας ΣΟΝΚ, έχουν ως στόχο να καταρτίσουν τους νεαρούς μουσικούς μέσω μίας πολύπλευρης εκπαίδευσης και να τους προετοιμάσουν για τις ανώτερες σπουδές τους σύμφωνα με τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Ως εκ τούτου, όλοι οι μουσικοί περνούν από διάφορα είδη εκπαίδευσης όπως ατομικές παραστάσεις, συμμετοχή σε σύνολα δωματίου, συμμετοχή και εμπλοκή με την ορχήστρα.
Οι υπότροφοι της Ακαδημίας ΣΟΝΚ συμμετέχουν σε ένα από τα μουσικά κλιμάκια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου όπως: Το κλιμάκιο εγχόρδων, το κλιμάκιο κρουστών, το κλιμάκιο χάλκινων πνευστών, το κλιμάκιο ξύλινων πνευστών και τη μπάντα. Το 2014, δημιουργήθηκε ο θεσμός των junior κλιμακίων με το junior κλιμάκιο χάλκινων πνευστών. Από το 2015 ξεκίνησε τις δραστηριότητές του και το junior κλιμάκιο εγχόρδων. Το απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν junior κλιμάκια για όλα τα τμήματα οργάνων της ορχήστρας. Τα κλιμάκια της Σ.Ο.Ν.Κ., είναι ευρέων γνωστά και δημοφιλή και προσκαλούνται πολύ συχνά να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις σημαντικών φορέων και οργανισμών. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια τα κλιμάκια έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 εκδηλώσεις παγκύπρια για εταιρείες και φορείς τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αναμένεται, ότι τις επόμενες χρονιές (2016-2017) ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς τα κλιμάκια προσκαλούνται να συμμετέχουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό. Ο αναμενόμενος αριθμός είναι η συμμετοχή σε 100 εκδηλώσεις το χρόνο με τα κλιμάκια να παρουσιάζουν μία μεγάλη γκάμα έργων; Από κλασική μουσική σε παραδοσιακή και σύγχρονη. Η κάθε τάξη παρουσιάζει συναυλίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.