Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 20:30
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30
Σολίστ: Βικτώρια Μαυρομουστάκη (βιολί), Ελένη Μαυρομουστάκη (πιάνο)
Μουσική Διεύθυνση: Γιάννης Χατζηλοΐζου
Πρόγραμμα:
F. J. Haydn: Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα σε Ρε μείζονα
B. Bartok: Ρουμάνικοι Δημοτικοί Χοροί
P. Sarasate: “Zigeunerweisen” (Τσιγγάνικες Μελωδίες), Εργ. 20
M. Ravel: “Tzigane” – Ραψωδία Kοντσέρτου για βιολί και ορχήστρα
C. Saint- Saens: Συμφωνία Αρ. 2, Εργ.55 σε Λα ελάσσονα
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία των θεάτρων προς €10 και για συνταξιούχους €5
Δωρεάν είσοδος για μαθητές, στρατιώτες, κάτοχους φοιτητικής ταυτότητας και κάρτας νέων (EURΟ <26)
Η Βικτώρια Μαυρομουστάκη γεννήθηκε στη Λεμεσό και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 3 χρόνων με καθηγητή τον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Έκανε το ντεμπούτο της ως βιολινίστα σε ηλικία 7 χρόνων σε μια σειρά συναυλιών με έργα Μότσαρτ. Με το εξαίρετό της ταλέντο κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και μίας υποτροφίας για σπουδές στο Purcell School of Music στην Αγγλία το 1999. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εκεί μελέτησε κοντά στον Maciej Rakowsky και εμφανίστηκε σε θέατρα και χώρους συναυλιών όπως το Wigmore Hall, St. John’s Smith Square, St. James’s Piccadilly, St. Martin-in-the-Fields, Queen Elizabeth Hall, Buckingham Palace και Windsor Castle. Το 2001 συνέχισε τις σπουδές τις στο Royal College of Music όπου μελέτησε κοντά στον καθηγητή Itzhak Rashkovsky και αποφοίτησε με BMus (Honours) το 2005 και με το Postgraduate Diploma in advanced performance το 2007. Υπήρξε υπότροφος του RCM και απέσπασε την οικονομική στήριξη των MBF Myra Hess, Kit and John Gander και Joan Weller awards.Η Βικτώρια Μαυρομουστάκη κέρδισε τον Μουσικό Διαγωνισμό Royal Overseas League 2006 και έλαβε το βραβείο εις μνήμην του Philip Crawshaw για νεαρό υποσχόμενο μουσικό του εξωτερικού. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Αφρική, Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Fringe Festival του Εδιμβούργου και το Φεστιβάλ Τεχνών Commonwealth Resounds που πραγματοποιήθηκε στην Ουγκάντα στα πλαίσια της Συνόδου των Αρχηγών κρατών μελών της Κοινοπολιτείας. Η Βικτώρια Μαυρομουστάκη έδωσε αρκετά ρεσιτάλ για φιλανθρωπικούς σκοπούς για στήριξη διαφόρων οργανισμών και Ιδρυμάτων όπως ο “Action on Addiction”. Το 2008 θα εμφανιστεί ως σολίστ σε κοντσέρτα καθώς και σε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με την αδελφή της Ελένη Μαυρομουστάκη σε Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
H Ελένη Μαυρομουστάκη επαινείται συχνά για την έμφυτή της μουσικότητα και την ευαισθησία της στη μουσική ερμηνεία, και έχει εγκωμιαστεί ως “…μια εξαιρετικά προσοντούχος πιανίστα και μια ερμηνεύτρια με φυσικό χάρισμα… μία καλλιτέχνης με βαθιά αντίληψη …” Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1980 και άρχισε μαθήματα πιάνου με τη μητέρα της Νόβια Μαυρομουστάλη και αργότερα με την Πίτσα Σπυριδάκι. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Royal College of Music με καθηγητές τους Yu Chun Yee και Yonty Solomon, και ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στο Royal Scottish Academy of Music and Drama με καθηγητή τον Fali Pavri, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κέρδισε βραβεία και διακρίσεις για την ερμηνεία της έργων Scarlatti, Bach και Haydn, καθώς και το RSAMD Governor’s Recital prize. Πρόσφατες διακρίσεις της περιλαμβάνουν 3ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο διαγωνισμό Maria Callas Grand Prix στην Αθήνα το 2008, το βραβείο Lorna Viol Memorial, βραβείο από τον οργανισμό ROSL ARTS καθώς και το βραβείο Philip Crawshaw Memorial στο διαγωνισμό Royal Overseas League 2007. Άλλες επιτυχίες περιλαμβάνουν βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πατρών και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου “Γεώργιος Θυμής”. Επίσης, έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η Ελένη Μαυρομουστάκη έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες όπως τις Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Δωματίου Πατρών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Scottish Ensemble και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιάσι. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισλανδία, Νότιο Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, και εμφανίστηκε σε θέατρα όπως το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, το St. Martin- in- the-Fields του Λονδίνου, το Queens Hall του Εδιμβούργου και το Μουσικό Μέγαρο της Σεούλ. Εκτός από τη σολιστική της δραστηριότητα η Ελένη Μαυρομουστάκη ασχολείται ενεργά και με τη μουσική δωματίου, συνεργαζόμενη τακτικά με τη βιολινίστα και αδελφή της Βικτώρια Μαυρομουστάκη, καθώς και τον βιολινίστα Harry Kerr. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις της στην Κύπρο περιλαμβάνουν τη Σειρά Κυπρίων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Φάρος και το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Ιδρύματος Ledra Music Soloists.
O Γιάννης Χατζηλοΐζου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976 και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 4 χρόνων από τον πατέρα του συνθέτη και μαέστρο Μιχάλη Χατζηλοΐζου. Σύντομα εμφανιζόταν ως πιανίστας και βοηθός μαέστρος πλάι στον πατέρα του στη χορωδία του Μουσικού Όμιλου Λευκωσίας. Στη δεκάχρονή του παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφοίτησε από το American Conservatory of Music με Bachelor of Music in Piano Performance, Master of Music in Piano Performance, και Master of Music in Combined Choral and Orchestral Conducting. Αποφοίτησε επίσης από το Roosevelt University με Bachelor of Music in Theory και Master of Music in Musicology, από το University of Oklahoma με Master of Music in Orchestral Conducting, και τέλος από το Boston University με Doctor of Musical Arts in Conducting. Έχει παρακολουθήσει master-classes με κορυφαίους μαέστρους όπως οι Sir Georg Solti, Daniel Barenboim, και Lorin Maazel. Έχει εμφανιστεί ως μαέστρος ή πιανίστας σε Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Λιθουανία, καθώς και στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο ιδρυτής της ορχήστρας Chicago Camerata (1999), της Norman Civic Orchestra (2002), της Boston Chance Orchestra and Chorus (2006), και της Μελοδραματικής Σκηνής Λευκωσίας (2006). Ως φιλοξενούμενος μαέστρος συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του American Conservatory of Music, την ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, το Oklahoma City Ballet Company, την Ορχήστρα Δωματίου, τη Συμφωνική Ορχήστρα και το Opera Institute του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την ιστορική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σαράγεβο, ενώ ιδιαίτερης μνείας έτυχε η εμφάνιση του με την παγκοσμίου φήμης ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ALEAIII. Είναι μουσικός παραγωγός κλασσικών προγραμμάτων στο πρώτο πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Από το 2000 είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας και από το 2007, Λέκτορας στο Μουσικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.