Αρχείο συναυλιών ΣΟΚ 2010

50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Αρμένιος συνθέτης Ara Gevorgian με την ορχήστρα του και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου δίνουν παράσταση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 19:00
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 18:00

Συνθέτης: Ara Gevorgian
Μαέστρος: Karen Durgaryan

Συμμετέχουν: 12 μουσικοί και 3 χορευτές
Τοπικό Αρμένικο Χορευτικό Σύνολο Sipan
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Διοργάνωση:
Ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας σε συνεργασία με
το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, FBMEBankLtd
Επίσημος Αερομεταφορέας: AustrianAirlines

Εισιτήρια €10, προπώληση:
Γραφείο Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας – 22 454540 (από 15 Οκτωβρίου)
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – 22 313010 (από 17 Νοεμβρίου)
Πληροφορίες: 22 454540, 22 463144

O συνθέτης Ara Gevorgian γεννήθηκε στο Ερεβάν το 1960.  Είναι γιός του Βάλια Σαμβελιάν – ενός διάσημου τραγουδιστή αρμενικών παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών. Στο διάστημα 1987-1989 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Αρμένικο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου ήταν και ο επικεφαλής της τοπικής ποπ ορχήστρας.  Στο διάστημα 1992-1999 εργάστηκε στην τηλεόραση της Αρμενίας ως μουσικός διευθυντής. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία:  το 2004 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Ηθοποιού της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσιαριάν, το 2006 τιμήθηκε με βραβείο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Αρμενικής ορχηστρικής μουσικής και συμμετείχε στην τελετή έναρξης του Αρμενικού Πολιτιστικού Έτους στη Ρωσική Ομοσπονδία, που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι της Αρμενίας και της Ρωσίας Ρόμπερτ Κοτσιαριάν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, και ο διάσημος τραγουδιστής Σάρλ Αζναβούρ.  Στον Αρά Κεβορκιάν απονεμήθηκε το τιμητικό μετάλλιο “Μιχαήλ Λομονόσοφ” από τη Ρωσική κυβέρνηση. Ο συνθέτης έχει συνεργαστεί με διάσημους Αρμενίους και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές και συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες, όπως οι Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Συρία κ.α.

O μαέστρος Καρέν Ντουργκαριάν γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας και αποφοίτησε από το Κρατικό Κονσερβατόριο του Ερεβάν το 1996. Το 1995 είχε διοριστεί ως Συνεργάτης Μαέστρος της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αρμενίας και ήταν ο Φιλοξενούμενος (Resident) Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ερεβάν.  Το 1996 ο Καρέν Ντουργκαριάν υπήρξε ο Μουσικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής “Μπρίττεν και Αρμενία”, που έγινε στο Ερεβάν και από το 1997 είναι ο μουσικός διευθυντής και μαέστρος του Κρατικού Μουσικού Θεάτρου Δωματίου του Ερεβάν. Τον Μάρτιο του 2001 πήρε τη θέση του Κύριου Μαέστρου του Θεάτρου της Εθνικής Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Αρμενίας. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα στο Λυρικό Θέατρο του Κάλιαρι, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πορτογαλίας και τη Χορωδία της Εταιρίας Εθνικής Όπερας Σάο Κάρλος στη Λισσαβόνα, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης στο 11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Όλυμπος, τη Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Σιλάντιεφ στην Αίθουσα Συναυλιών του Κρεμλίνου, την Ορχήστρα του Θεάτρου Κάρλο Φελίτσιε. Έχει εμφανιστεί στις πιο διάσημες σκηνές μουσικής όπως την Όπερα της Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, και το Κολισέουμ του Λονδίνου.

Το 2000 o Αρμενικός Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Χαμαζκαΐν δημιούργησε το Χορευτικό Συγκρότημα ΣΙΠΑΝ το οποίο αποτελείται από 45 μέλη και γιορτάζει φέτος τα 10-χρονά του. Το ΣΙΠΑΝ εμφανίζεται κάθε χρόνο και συμμετέχει σε διάφορα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ στο νησί.  Η Κυρία Janna Tahmizian, φημισμένη χορεύτρια και χορογράφος από την Αρμενία, με την τεράστια συνεισφορά και αφοσίωσή της, πέτυχε να ωθήσει νέα παιδιά, Αρμενίους της Κύπρου, αγόρια και κορίτσια να αγκαλιάσουν αυτό το όμορφο κομμάτι της πλούσιάς Αρμενικής κουλτούρας, παρά τις σημερινές δυσκολίες. Έχει καταφέρει να φέρει το συγκρότημα στο αξιοζήλευτο επίπεδο το οποίο κατέχει σήμερα, χάρη σε πολλές θυσίες και συστηματική σκληρή δουλειά. Η Κυρία Tahmizian διδάσκει στο Κρατικό Ινστιτούτο Χορού του Eρεβάν και επίσης εργάζεται ως Βοηθός Σκηνοθέτης και Χορογράφος στην Κρατική Όπερα του Ερεβάν. Ο Σύνδεσμος Χαμαζκαΐν οφείλει τεράστιο χρέος και ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή κυβέρνηση για τη συνεισφορά και τη βοήθεια της, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στο να κρατηθεί ζωντανή η Αρμενική κουλτούρα. Με αυτή την ευκαιρία το ΣΙΠΑΝ θα ήθελε να εκφράσει εγκάρδια εκτίμηση για τη μεγάλη στήριξη του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή Κυρίου Βαρτκές Μαχτεσιάν, και σε όλους τους οργανισμούς και άτομα, που ενθάρρυναν το Συγκρότημα να συνεχίσει να διαπρέπει στην Κύπρο.